Паста
Здравословното хранене не е задължително да бъде скучно. Някои храни, които може да изглеждат като прегрешения, могат да са полезни. От значение е как се приготвят и колко често присъстват на трапезата. Пример за това е пастата: тя е с ниско съдържание на мазнини и сол и засища за по-дълго време, така че вероятността от допълнителен прием на снаксове или преяждане е по-малка. „Внимавайте обаче какво слагате върху нея. Ако я покриете със сос алфредо, може да увеличите съдържанието на мазнини и сол. Вместо това опитайте пълнозърнеста паста със зехтин и малко пармезан“, препоръчват специалистите.
Червено месо
То трябва да е от правилния вид и не става дума за ребра или мазни хамбургери. Постното червено месо - когато са изрязани всички видими мазнини - е чудесен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, витамин В12, ниацин, цинк и желязо. Доказано е, че в малки порции то понижава LDL – „лошия“ холестерол.
Пуканки
Смятат се т.нар. джънк фуд, нали? Но това не е съвсем така. Те са пълнозърнести, пълни с фибри, които помагат за засищането и поддържането на редовния ритъм на червата. Освен това съдържат витамин В, манган и магнезий, както и антиоксиданти, които могат да предпазят от болести и увреждане на клетките. Ключът към здравословното хранене е да не се прекалява със солта и маслото.
Мед
Този естествен подсладител е пълен с антиоксиданти, които могат да предпазват клетките и са полезни при възпаления. Медът също така може да помогне за комбинацията от бактерии в червата, което е важно за храносмилането и получаването на хранителни вещества от храната.
Фъстъчено масло
Да, то съдържа доста мазнини, но те са предимно ненаситени, което не е вредно за организма. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат ядки или фъстъчено масло, по-рядко страдат от сърдечни заболявания или диабет тип 2, отколкото тези, които рядко ги консумират. Освен това фастъченото масло е добър източник на нещо, от което много хора се нуждаят в по-голямо количество - калий. За да се извлекат максимални ползи от него, трябва да се избират безсолни продукти.
Шоколад
Всичко се дължи на флавоноидите, които могат да помогнат за предпазване на клетките от увреждане. Освен това те могат да понижат кръвното налягане, да подобрят притока на кръв към мозъка и сърцето и да намалят вероятността от някои видове сърдечни заболявания. Черният шоколад е най-добър, защото съдържа най-много какао - където се намират флавоноидите - и най-малко захар. Въпреки това е добре да не се прекалява с него.
Яйца
Те дават пълен набор от витамини от група В и аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Освен това имат някои хранителни вещества, които не се съдържат в много храни, като витамин D и селен. Освен това яйцата осигуряват усещане за ситост за известно време, което ги прави чудесен начин за започване на деня.
Тъмно пилешко месо
То има повече наситени мазнини от бялото месо, но е много по-богато на минерали като желязо, цинк и селен, както и на витамини А, В и К. Богато е и на таурин, който разгражда мазнините и помага при възпаления и кръвно налягане.
Картофена салата
В охладените картофи има нещо, наречено „устойчиво нишесте“, което действа като фибри и може да помогне за поддържане на редовен ритъм на червата. Топли или студени, картофите имат много хранителни вещества, като калий и магнезий. Към тях може да се добави и нискокалорична майонеза.
Кафе
Лекарите предупреждават хората да не пият кафе, ако са изложени на риск от сърдечни заболявания или инсулт. Сега обаче проучванията показват, че дори обилната консумация на кафе не увеличава риска от тези заболявания и приемът на три до пет чаши дневно може дори да го намали. Прекаляването с кафето обаче може да причини нервност и да се отрази зле на стомаха. Освен това трябва да се внимава със сметаната и захарта.
Алкохол
Проучванията показват, че умереното пиене на алкохол - една чаша на ден за жените и две за мъжете - може да предпази от сърдечни заболявания, камъни в бъбреците, камъни в жлъчката и диабет тип 2. Но човек не трябва да се увлича. Прекалено многото алкохол може да има обратен ефект.
Замразени зеленчуци
Оказва се, че замразените зеленчуци имат същите ползи за здравето като пресните - в някои случаи дори повече, защото са набрани и замразени в най-добрия си хранителен момент.
Френско сирене „Бри“
Като част от балансираното хранене, пълномаслените млечни храни, като френско сирене, кисело мляко и пълномаслено мляко, няма вероятност да повишат риска от затлъстяване, сърдечни заболявания, инсулт или диабет. Калориите обаче могат да се натрупат и затова не случайно се акцентира, че трябва да се консумират балансирано.
Свинско месо
За хора, които се опитват да отслабнат, постното свинско филе може да се окаже тайното оръжие, което са търсили. Приемът му вместо говеждо и пилешко в ежедневното хранене може да помогне за свалянето на килограми и намаляване на телесни мазнини.
Авокадо
Не всички мазнини са вредни. Съдържащите се в авокадото са свързани със здравото сърце и добрите нива на холестерола. Добавянето им към хранителния режим може да помогне за намаляване на коремните мазнини и да защити очите и кожата.