Поддържането на здравословно кръвно налягане е ключово за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Според ново проучване, кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол и зеле могат да помогнат за понижаване на кръвното при възрастни с леко повишени стойности.
Изследването, проведено сред 18 австралийци на възраст от 56 до 72 години, показва, че консумацията на четири порции кръстоцветни зеленчуци дневно в продължение на две седмици намалява систоличното кръвно налягане с 2,5 mmHg. Това понижение може да намали риска от големи сърдечносъдови събития с 5%. Резултатите от проучването бяха публикувани в BMC Medicine. Учените установили, че редовната консумация на тези зеленчуци може да има положителен ефект върху кръвното налягане и нивата на триглицеридите.
„Констатирахме намаление на 24-часовото амбулаторно систолично кръвно налягане с 2,5 mmHg, което може да доведе до около 5% по-нисък риск от сериозни сърдечносъдови събития като инфаркт или инсулт“, казва Ема Конъли, кандидат за доктор на науките в Института за изследване на храненето и иновациите в здравеопазването към Университета „Едит Коуан“.
Кръстоцветните зеленчуци, които включват броколи, карфиол и зеле, са богати на фибри, витамин С, витамин К и фолат. Те не само че подпомагат сърдечното здраве, но и играят важна роля за имунната система и храносмилането. „Кръстоцветните зеленчуци съставляват малка част от хранителния режим на възрастното население, така че увеличаването на тяхната консумация би могло да има значителен ефект върху намаляване на сърдечносъдовите заболявания“, добавя тя.
Специалистите препоръчват постепенно добавяне на кръстоцветни зеленчуци в ежедневната диета. „Пример за лесен начин е да добавите кейл в смутито за закуска или да направите салата с брюкселско зеле“, съветва Карен Берг, експерт по здравословно хранене.
Редовната консумация на кръстоцветни зеленчуци може да се окаже лесен и ефективен начин за подобряване на кръвното налягане и укрепване на общото здраве.