Ние сме реални късметлии, че есента ни предлага обилие от този плод непосредствено в градините ни.
Яжте плодове съгласно сезона.
Сред лекарите по света са постигнали консенсус във връзка с това, че най-големите изгоди за здравето идват от сезонните плодове и зеленчуци. Те съдържат забележителен набор от нужни витамини и минерали. От подобен деликатес човешкото тяло сигурно ще получи най-голяма изгода и отбрана на имунитета.
Този плод укрепва имунитета на цялото тяло.
Дюлята е освен артикул за чудни сладка и конфитюри, само че е и богата на антиоксиданти и извънреден асистент в битката със свободните р…
През есента дюлята е тъкмо подобен склад на витамини. Този плод принадлежи към семейството на розовите, т.е. е близо до ябълка, слива, круша.
Склад за витамини
Дюлята съдържа доста потребни субстанции : витамин С, витамини от група В, бета-каротин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо. С многобройни опити е доказано, че плодът нормализира работата на храносмилателната система, понижава симптомите на киселини и гадене, характерно по време на бременност.
Лекарите наричат дюлята един от най-полезните плодове за хора със сърдечно-съдови болести, защото пулпата на жълтия плод съдържа доста калий, който укрепва сърдечния мускул.
Освен това, заради високата централизация на витамин С в плодовете на дюлята (100 g съдържат 23 mg, малко над 25 % от препоръчителната дневна доза), това растение оказва помощ за подсилване на имунната система, служи като положителна превенция против вирусни инфекции.
НЯМА да повярвате като разберете защо ни оказва помощ ДЮЛЯТА
Дюлята е един от тези плодове, които успяват да омагьосат с външния си тип . Наситеният й жълт цвят ни кара да я държим я ръце дълго време.

Как да си оправим настроението?
Лекарите откровено харесват дюлята и я препоръчват на своите пациенти и психолози. В последна сметка, тя оказва помощ бързо да се справите с есенната отмалялост и даже с депресията. Установено е, че съставните ѝ субстанции въздействат благоприятно на нервната система и оказват помощ да се отървете от тревожността.
Тъй като дюлята не е най-сочният плод, по-добре е да се подложи на топлинна обработка: сварете компоти, конфитюри, консерви и желета. Дори в този тип плодът ще донесе доста изгоди за здравето, твърдят специалистите на портала „ Здравословно Хранене “ . Можете даже да я печете както ябълката във фурна.
Все отново конфитюрите и сладката, приготвени от дюля, са доста вкусни и потребни . Достатъчно е да си осигурите по едно бурканче на седмица през зимата и няма да съжалявате.
Дюлята е извънредно ароматна и по-непретенциозните хора могат да си я похапват в сурово положение , когато е добре узряла.