В плодовете и зеленчуците пурпурният цвят често е признак на хранителни вещества, наречени антоцианини. Подобно на други фитонутриенти, тялото не се нуждае от тях, за да работи, но те помагат за защита на клетките от увреждане, което може да доведе до заболявания и болести. И това е в допълнение към всички други ползи за здравето, които дава консумацията на тези храни.
Сливи
Те са една от първите храни с пурпурен цвят, за които хората се сещат. И колкото повече цвят има в плода, толкова повече са тези антоцианини. По-узрелите плодове ще имат и повече полезни хранителни вещества. В кората може да има до 20 пъти повече антиоксиданти, отколкото в месестата част.
Боровивки, къпини, ягоди, касис, черница
Въпреки че антоцианините се свързват с пурпурния цвят, пигментите могат да варират от червено до синьо. Подобни свойства имат боровинките, къпините, ягодите, боровинките, касисът и черницата. Според проучвания при деца и възрастни, приемащи боровинки, тези плодове могат да повишат мозъчните способности и настроението. Учените смятат, че антоцианините помагат на мозъчните клетки да разговарят помежду си.
Лилави картофи
Картофите, чиято кора и месеста част е лилава,освен антоцианини, имат 2-3 пъти повече антиоксиданти отклокото при типичните бели картофи, и са пълни с калий, магнезий, витамин С и фибри.
Червени череши
Антоцианините, които им придават тъмния наситен цвят, могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да поддържат кръвоносните съдове здрави и меки.
Изглежда, че те помагат и при ставни проблеми като остеоартрит и подагра - болезнено състояние, при което в стъпалата или глезените се натрупват кристали. Освен това черешите са пълни с хранителни вещества, които заедно могат да помогнат за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания и диабет.
Грозде
Антоцианините в гроздето могат да бъдат от червени до черни. Тези сочни пловоде са известни с наличието на ресвератрол, на който се обръща голямо внимание, тъй като е част от група хранителни вещества, които работят заедно, за да предпазят клетките от увреждане, което може да доведе до заболявания. Кожата на гроздето и съдържащият се в него ресвератрол придават цвета на червеното вино.
Лилав карфиол
Само един единствен ген казва на карфиола да събира повече антоцианини в тъканите си, което превръща този обикновено бял зеленчук в лилав. Иначе, както е известно, той е богат на фитонутриенти, витамин С и минерали. Може да се приготвя на пара, да се пържи или да се пече в микровълнова фурна. Или пък да се консумира суров, за да се запазят най-много хранителни вещества.
Лилави моркови
Те могат да се консумират печени, мариновани или варени. От тях могат да се набавят допълнителни антоцианини, както и бета-каротин и други каротеноиди, които се съдържат в по-големи количества, отколото в оранжевите моркови, и които могат да помогнат за предотвратяване на раковите заболявания и подобряване на имунната система.
Лилаво зеле
Организмът може по-лесно да усвои антоцианите му, когато то бъде сготвено. Когато пък с него се направи туршия, се получават естествени пробиотици, които подхранват бактериите в червата - микробиома. Те помагат на тялото да се бори с микробите, да усвоява хранителните вещества, да смила храната и дори да контролира тревожността.
По материали от WebMD