Пуйката е популярен източник на месо в много държави по света. В САЩ, например, само през 2019 г. са изяли 5,3 милиарда килограма пуешко месо. Това прави около 16,1 килограма на човек и е два пъти повече в сравнение с консумацията преди 50 г. Оттогава учените са открили много ползи от приема на това месо за здравето, пише WebMD.
Пуешкото е много полезно и като цяло е по-здравословно от червеното месо. Много хора го избират като заместител на говеждото.
Ползи за здравето
Пуешкото е чудесен източник на протеини. Тялото използва протеини за изграждане и възстановяване на кости, мускули, хрущяли, кожа, кръв и тъкани. Протеинът е макронутриент, което означава, че организмът се нуждае от голямо количество от него. Тялото не може да съхранява протеини, затова те трябва да се консумират всеки ден.
Стига да не се прекалява с пуешкото, то е здравословен начин за набавяне на необходимите протеини. Добър източник е и на полезни витамини и минерали като магнезий и ниацин.
Намален риск от рак
Пуешкото месо е и отличен източник на селен. Някои проучвания показват, че хранителният режим, богат на този минерал, може да помогне за предотвратяване на някои видове рак, включително:
• Рак на пикочния мехур
• Рак на гърдата
• Рак на белия дроб
• Рак на стомаха
Учените са наблюдавали защитните ефекти на селена само когато той присъства в храната, която се консумира. Приемането на хранителни добавки изглежда няма същия ефект. За да научат повече, учените трябва да проведат допълнителни изследвания.
Управление на диабета
Пуешкото е храна с нисък гликемичен индекс (ГИ). Това означава, че тя няма да предизвика скок на кръвната захар, какъвто би се получил от по-богатите на захар и въглехидрати храни. За хора с диабет включването на пуешко месо в диетата може да им помогне да контролират кръвната си захар.
Сърдечно здраве
Храните с нисък гликемичен индекс, като пуешкото, могат да помогнат за повишаване на нивата на „добрия“ HDL холестерол в организма. HDL холестеролът се движи в кръвта и помага за премахването на „лошия“ LDL холестерол. LDL холестеролът може да увреди стените на артериите и да увеличи риска от инфаркт и инсулт. При консумирането на храни като пуешкото месо, които повишават HDL холестерола, може да се подобри устойчивостта към тези заболявания.
Защита от когнитивен упадък
Пуешкото и други видове домашни птици са част от диетата MIND. Учените са създали тази диета, за да забавят влошаването на умствените способности, свързано с болестта на Алцхаймер и други причини за деменция. Ако поне два пъти седмично консумират птичи продукти като пуешко месо в рамките на диетата MIND, възрастните хора могат да запазят паметта и мисловните си способности.