Ново проучване показва, че често използван консервант в храните може да пречи на микробните чревни бактерии, необходими за поддържането на здравето.
Според изследването, публикувано в ACS Chemical Biology от учени от Чикагския университет, лантибиотикът - модифицирана верига от аминокиселини, която се добавя към храните, за да се предотврати развитието на бактерии - се използва във всичко - от бира и колбаси до сирене и сосове.
Низинът - популярен вид лантибиотик - се произвежда от бактерии, които живеят в млечните жлези на кравите. Изследването показва, че той би могъл да повлияе на патогените и коменсалните чревни бактерии при хората.
„Низинът по същество е антибиотик, който се добавя в храната ни от дълго време, но как може да повлияе на нашите чревни микроби не е добре проучено“, казва авторът на изследването Жънрун Джан в съобщение за пресата. „Въпреки че може да е много ефективен за предотвратяване на замърсяването на храните, той може да има и по-голямо въздействие върху нашите човешки чревни микроби“, добавя той.
Джан и колегите му са оценили публична база данни за геномите на човешките чревни бактерии, за да идентифицират гените, които произвеждат шест различни чревни лантибиотика, които са подобни на низина. След това те създали версии на тези лантибиотици, за да тестват въздействието им както върху патогени, така и върху коменсални чревни бактерии. Според проучването тези лантибиотици убиват патогените и коменсалните бактерии.
„Това проучване е едно от първите, които показват, че чревните коменсални организми са чувствителни към лантибиотици и понякога са по-чувствителни от патогените“, казва Джан в съобщението. „С нивата на лантибиотиците, които понастоящем присъстват в храните, е много вероятно те да повлияят и на здравето на червата ни“, посочва той.
Изследователите са оценили и молекулярната структура на лантибиотиците, за да разберат по-добре как да използват антимикробните им свойства „за добро“, се казва в проучването, като резултатите предполагат, че те биха могли да помогнат при инфекции, устойчиви на антибиотици. „Изглежда, че лантибиотиците и бактериите, произвеждащи лантибиотици, невинаги са полезни за здравето, затова търсим начини да противодействаме на потенциалното лошо влияние, като същевременно се възползваме от по-полезните им антимикробни свойства“, обяснява Джан.