Веганска срещу всеядна диета: коя е по-ефективна за отслабване?

Ново проучване установява, че спазването на диета на растителна основа е в по-голяма степен свързано със загуба на килограми при възрастни с наднормено тегло, отколкото стандартната всеядна диета. То заключава също така, че качеството на такъв хранителен режим диета има значение за това колко килограма се губят.

Участниците, които са спазвали вегетарианска диета, са загубили средно 5,9 килограма, независимо от нейното качество.

В изследването са приложени три често използвани показателя. Те позволили на учените да оценят поотделно здравословната диета на растителна основа (hPDI), нездравословната диета на растителна основа (uPDI) и диетата на растителна основа като цяло (PDI).

Това е вторичен анализ на рандомизирано клинично изпитване, изследващо ефектите на веганска диета с ниско съдържание на мазнини върху телесното тегло, инсулиновата чувствителност, постпрандиалния метаболизъм и вътреклетъчните и хепатоклетъчните нива на липидите при възрастни с наднормено тегло.

В проучването са участвали 244 възрастни с наднормено тегло. Изследователите разпределили 122 души в групата с веганска диета, а останалите 122 души - в контролната група, които трябвало да продължат да се хранят по обичайния си всеяден начин. В крайна сметка 223 души завършили 16-седмичното изпитване.

Участниците представили на изследователите тридневни отчети за храненето си в началото и на 16-ата седмица и били оставени сами да избират храните. Те не са получавали хранителни напътствия.

Досиетата на участниците били анализирани отново, като всички храни на растителна основа получили положителни резултати в индекса PDI (диетата на растителна основа като цяло). Само здравословните храни на растителна основа получили положителни резултати в индекса hPDI (healthy plant-based diet index - индекс на здравословна растителна диета), а само нездравословните храни получили положителни резултати в индекса uPDI (индекс на нездравословна растителна диета - индекс на нездравословна растителна диета).

С напредването на изпитването броят на участниците, попадащи под знаменателя и на трите индекса на растителна основа, се увеличил, а тези резултати били в тясна връзка със загубата на тегло.

Индексът PDI (хранене на растителна основа като цяло) показал най-силна отрицателна корелация с телесното тегло (r = -0,40).

По-високите стойности на hPDI (здравословна диета на хранителна основа) корелирали с по-ниско телесно тегло със стойност -0,37, докато между високите стойности на uPDI (нездравословна диета на хранителна основа) и по-ниското телесно тегло се наблюдавала скромна корелация от -0,21.

Пълнозърнестите и бобовите култури могат да подпомогнат загубата на тегло

„Това проучване потвърждава някои неща, които вече знаем. В него се наблюдава, че пълнозърнестите храни и бобовите растения са свързани със загуба на тегло във веганската група, докато месото [в контролната група], растителните масла и сладкишите са свързани с увеличаване на теглото“, коментираа Сара Херингтън от Alchemy Training & Nutrition, която не е участвала в изследването.

Според Менка Гупта от Nutra Nourish „силните страни на проучването са: рандомизираният дизайн, отчитането на сезонните ефекти и идентифицирането на специфични хранителни компоненти, свързани със загубата на тегло“. Тя също не е участвала в изследването.

„Това не е „нова“ новина, като се има предвид, че всяка диета може да улесни загубата на тегло, когато има калориен дефицит. Въпреки че веганската диета може да подпомогне редуцирането на килограмите, важно е да се отбележи, че нездравословните варианти на тези диети все още могат да допринесат негативно за метаболитния синдром и кардиометаболитното здраве“, коментира Мишел Рутенщайн, регистриран нутриционист и диетолог по превантивна кардиология в EntirelyNourished.com.

Предишни изследвания като цяло подкрепят резултатите от проучването. Изследване от 2022 г. установи, че здравословното хранене на растителна основа е свързано с намаляване на риска от затлъстяване, по-нисък риск от коронарна болест на сърцето и от колоректален рак.

Ейвъри Зенкър от EverFlex Personal Training, която също не е участвала в проучването, заяви, че то прави важен извод относно качеството на храненето. „Не всички растителни диети са еднакви, а качеството на избора на храни в рамките на хранителния режим играе важна роля за здравословните резултати“, коментира тя презд Medical News Today.

По време на изследването участниците и във веганската, и в контролната група са изразходвали по-малко енергия, въпреки че само веганската група е отслабнала. Херингтън предполага, че някои хора от веганската група може да са „намалили калорийния си прием по-скоро поради това, че просто не са били сигурни какво да ядат, отколкото поради качеството на хранителните продукти“.

„Едно от откритията, които ме впечатлиха, беше фактът, че по-голямата част от загубата на тегло на участниците беше от телесни мазнини и провъзпалителни висцерални мазнини, а не от мускули“, казва Стефани Уелс от Thyme to Go Vegan, която също не е участвала в проучването. „Поддържането на мускулна маса при опити за отслабване без програма за силови тренировки и високо протеинов хранителен режим е трудно, така че беше окуражаващо да се видят благоприятни промени в телесната структура в това проучване“, допълва тя.

Какво представлява здравословната диета на растителна основа?

„Индексът на здравословната растителна диета я определя като съсредоточена около храни като ядки, бобови растения, плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, чай, кафе и растителни масла“, казва Рутенщайн.

„Зеленчуците са богати на пребиотични фибри, които поддържат здравето на микробиома и храносмилателната система. Те съдържат и различни фитохимикали, като индоли, които се срещат в броколито и брюкселското зеле. Ползите от тях варират от защита на клетъчната ДНК до деактивиране на канцерогените, които приемаме от околната среда“, обяснява Херингтън. Тя също така отбеляза, че плодовете са „мощен източник на антиоксиданти, а тези фитохимикали, със съединения като елагова киселина, могат да намалят риска от някои видове рак. Бобовите растения, ядките и семената съдържат аминокиселини, а пълнозърнестите храни - витамини от група В и микроелементи като манган и мед“.

Кои са нездравословните храни на растителна основа?

„Нездравословните храни на растителна основа могат да включват силно преработени продукти, като вегански бургери или подсладени със захар снаксове, които често съдържат добавени захари и нездравословни мазнини като трансмазнини или прекалено наситени мазнини“, посочва Гупта. Всъщност, „версиите на тези храни с високо съдържание на фруктоза и ниско съдържание на захар може да имат по-малко хранителни вещества от непреработените пълноценни растителни храни, а някои от тях може да съдържат изкуствени добавки, консерванти и ароматизатор“, посочва тя

„Има много храни, които са на растителна основа, но не е задължително да са най-здравословните. Бисквите „Орео“ и картофеният чипс, например, технически са на растителна основа“, отбелязва Херингтън.

Продаваните растителни мазнини също са проблем. „Тези видове растителни масла са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини и въпреки че те са от съществено значение за нормалните възпалителни имунни реакции, когато ги консумираме в излишък, можем да поставим тялото си в прекалено провъзпалително състояние“, добавя тя.

Освен това прекомерното количество захар е съставка на нискокачествените храни на растителна основа.

Проучването за ролята на диетите на растителна основа беше публикувано в European Journal of Clinical Nutrition.

Специално за теб

Здравословно приготвена храна от нутриционист

Започни сега