Въглехидрати или мазнини за закуска? Кой е най-добрият избор за здравословно тегло при мъжете и жените?

• Ново проучване показва, че богатата на въглехидрати закуска за мъжете и богатата на мазнини закуска за жените дават добър старт на деня.

• Въпреки че жените складират повече мазнини от мъжете, те също така ги изгарят по-бързо, за да си набавят енергия, сочи компютърното моделиране, използвано в проучването.

• Метаболитните разлики между мъжете и жените не са толкова добре проучени поради исторически по-големия интерес на изследователите към здравето на мъжете.

• Авторът на изследването предполага, че метаболитните разлики между половете вероятно са свързани с много по-сложните фази от живота на жената и нуждите на нейния организъм, като например бременността.

Най-добрият вид закуска за мъжете и за жените? Според ново проучване на канадски изследователи от Университета в Уотърлу, става дума за две различни менюта, съобщава Medical News Today.

Проучването сочи, че за постигане на оптимални енергийни нива и здраве метаболизмът на мъжете може да реагира най-добре на богата на въглехидрати закуска, след като не са приемали храна през нощта, докато жените могат да извлекат по-голяма полза от ястия с по-висок процент мазнини след събуждане.

Изборът на правилните храни за вашия метаболизъм може също да ви помогне да отслабнете и да поддържате теглото си, казват учените.

Под метаболизъм се разбира сложната поредица от химични процеси в организма, чрез които хранителните вещества се превръщат в енергия, настъпва растеж и се възстановяват клетъчните увреждания.

Изследването се основава на математически модел, създаден от изследователите, който им позволява да симулират ефекта от различни хранителни режими върху метаболизма на мъжете и жените.

Моделът има за цел да запълни празнините в съществуващите знания за разликите между начините, по които мъжете и жените преработват мазнините. Исторически медицинските изследвания са се фокусирали върху здравето на мъжете, така че има много по-малко данни за въздействието на храните върху метаболизма на жените. С помощта на модела изследователите успяват да симулират резултатите от храненето при дамите, особено в случаите, когато липсват клинични данни.

Човешкото хранене се състои основно от въглехидрати, мазнини и протеини. Жените са склонни да разчитат в по-голяма степен на метаболизма на липидите - мастните киселини - вместо на предпочитания от мъжете метаболизъм на въглехидратите.

Най-същественото, казват авторите на изследването, е, че тези различия в метаболизма могат да доведат до разлики в метаболитните реакции и в риска от заболявания, затова е важно да придобием по-пълно разбиране за тях.

Здравословна закуска, богата на въглехидрати vs закуска, богата на мазнини

Мишел Рутенщайн, диетолог по превантивна кардиология в EntirelyNourished, която не е участвала в проучването, препоръчва някои храни, които представителите на двата пола могат да консумират за закуска.

"Изборът на богати на въглехидрати закуски, които са балансирани по отношение на макронутриентите и съдържат разтворими фибри, може да бъде благоприятен за мъжете. Менюто може да включва овесени ядки, добре балансирано смути или купа с плодове, ядки и кисело мляко“, съветва тя.

За жените Рутенщайн препоръчва „здравословни за сърцето мазнини, които са богати на ненаситени мазнини. Такива могат да бъдат пудинг с чиа, вегетариански яйчен омлет или извара с ленено семе и ябълки“.

Защо метаболизмът на мазнините е по-бърз при жените?

Главният изследовател на проучването Анита Т. Лейтън, доктор на науките, ръководител на изследователската катедра „Математическа биология и медицина“ и професор по приложна математика, компютърни науки, фармация и биология в Университета в Уотърлу, заяви пред Medical News Today: „Съществуващите познания изглежда представляват парадокс: жените са склонни да запазват повече мазнини от мъжете по време на абсорбционния период, но показват значително по-висока степен на окисление на мазнините по време на периода след абсорбцията. Нашият модел може да даде насоки за индивидуални, специфични за пола препоръки за хранене, които оптимизират метаболитното здраве и предотвратяват усложнения като постпрандиална хипергликемия или хипогликемия. Могат да се правят симулации, за да се види как конкретният организъм може да реагира на ястия с всякакъв състав.“

„Предполагаме, че тази повишена зависимост от мастния метаболизъм при жените е повлияна от половите различия в черния дроб и мастната тъкан", добави тя.

Лейтън също така описва потенциалния действащ механизъм, като отбелязва, че „женският черен дроб насочва повече глицерол към глюконеогенезата". „Въпреки това женският черен дроб съхранява гликоген повече от мъжкия, което води до намалена гликогенолиза – (разграждането на гликогена) - и по-ниско отделяне на глюкоза в сравнение с мъжкия модел. Това намаляване на артериалната глюкоза насърчава окислението на свободните мастни киселини от други органи и тъкани, което води до по-висок общ метаболизъм на мазнините“, уточнява тя.

Защо има разлики между половете в начина на усвояване на хранителните вещества?

Казано по-просто, „жените складират повече мазнини, но също така изгарят повече мазнини по време на продължителни физически упражнения и метаболизират мазнините по-ефективно по време на хранене след гладуване“, казва Лейтън,

„Мазнините са чудесен източник на енергия, която е необходима, за да се посрещнат високите хранителни разходи при бременност и кърмене. Тези полови различия вероятно се дължат на естрогена, тъй като жените имат по-високи хранителни разходи по време на репродукцията и кърменето“, допълва тя.

Лейтън предлага да се вземе предвид сложността на живота на жената от биологична гледна точка, особено в сравнение с този на мъжа. „Продължителността на живота на мъжете е доста проста: Те израстват от дете до млад възрастен и след това до възрастен човек. Жените, от друга страна, могат да забременеят, а след това да преминат през кърмене, като и двете фази имат огромни хранителни изисквания и налагат големи промени в женския организъм. При жените тези етапи може да се повторят многократно, преди те да преминат през менопаузата и останалата част от процеса на стареене“, посочи тя.

„Много от половите разлики - отбелязва Лейтън - имат за цел да подготвят жените за извънредните потребности, наложени от бременността и кърменето.“

Рутенщайн, който специализира в областта на превантивната кардиология, също отбеляза, че: „в сферата на сърдечното здраве има сериозно осъзнаване на факта, че много предишни проучвания са пренебрегвали жените, и се полагат съзнателни усилия, при които все повече научни изследвания разглеждат предимно жените и сърдечното здраве, особено по време на прехода в пери- и постменопаузата.“

Специално за теб

Здравословно приготвена храна от нутриционист

Започни сега